Sidste Lynx-flyvning i morgen

14. december 2017

Foto: Jeppe Wahlstrøm / Forsvarsgalleriet

Der skrives dansk militær luftfartshistorie, når Flyvevåbnets små blå Lynx-helikoptere i morgen flyver for sidste gang efter mere end 37 års tro tjeneste i Nordatlanten, Danmark og under sydlige himmelstrøg.

Den første af otte Lynx-helikoptere blev leveret den 6. juni 1980 og i morgen er det altså slut for de små rappe helikoptere, der har været fast inventar på de danske inspektionsskibe og startede ud med at høre under det nu hedengangne Søværnets Flyvetjeneste. I dag er de en del af Flyvevåbnet og Helicopter Wing i Karup, men har bevaret deres karakteristiske maritime kongeblå bemaling.

26. september 2014 var første flyvning med første dansk Seahawk-helikopter.

I maj sidste år modtog vi de første tre af de ni MH-60R Seahawk-helikoptere, som afløser Lynx’en. Syv af de ni helikoptere er nu i operativ drift og de to sidste kommer til Danmark i maj næste år.

Når forsvarsforliget (forhåbentlig inden længe) er på plads, bliver det spændende at se om Seahawk-helikopterne skal udstyres med antisubmarine warfare (ASW) kapacitet. Hvis de skal det, så skal én af de ni helikoptere tilbage til USA til certificering, mens resten kan få lavet modificeringerne her i landet. De danske Seahawk-helikoptere er nemlig som bekendt ni ud af US Navys bestilling på 300 ASW-helikoptere. De bliver derfor født som ASW-helikoptere og først til sidst modificerer man dem til dansk brug – men sikre, at vi rimeligt nemt kan modificere dem tilbage til at kunne lave ASW. Det betyder blandt andet, at de danske helikoptere allerede nu er blevet forsynet med en ekstra stor hydraulik, så der både er plads til den deck lock, som skal bruges til at “gribe fast” om en rist i dækket, når de lander på skibene, samt den dyppesonar, som helikopteren skal kunne nedsænke i vandet, når der jages ubåde.

Nytkampfly.dk er naturligvis i fuld gang med at finde ud af om en eller flere Lynx’er doneres til museumsformål eller om de bare skrottes. Måske nogle af vores uhyre vidende og kompetente læsere kan hjælpe med at besvare det spørgsmål…

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

14 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *