En af Weibels MFTR-2100 radarer. Foto: Weibel.

Den danske radarproducent Weibel Scientific har vundet sin hidtil største kontrakt til det amerikanske forsvar i samarbejde med den amerikanske virksomhed Lockheed Martin. Kontrakten på levering af tre radarer til et trecifret millionbeløb er tildels blevet en realitet som følge af det tætte samarbejde med dansk forsvarsindustri, som Lockheed Martin indledte sidste år efter Danmarks valg af F-35 kampflyet, som Lockheed Martin producerer.

Med massiv politisk opbakning i ryggen har dansk forsvarsindustri ihærdigt forsøgt at få foden indenfor hos Lockheed Martin siden typevalget i juni sidste år. For selvom købet af F-35 ikke er omfattet af de normale forpligtelser om modkøb, så har Lockheed Martin indvilget i at forsøge at finde så mange opgaver til danske virksomheder som muligt. Kontrakten mellem Lockheed Martin og Weibel, som underskrives onsdag formiddag, er det første store resultat af det arbejde og den første store kontrakt direkte mellem Lockheed Martin og dansk forsvarsindustri efter valget af F-35.

I kampflyprogrammet glæder man sig over at Lockheed Martin ønsker at samarbejde med danske virksomheder – selvom de ikke er juridisk forpligtede til det.

”Valget af F-35 som Danmarks kommende kampfly sætter en ny ramme for industrisamarbejde mellem danske og amerikanske virksomheder – et strategisk samarbejde, der rækker udover F-35. Kontrakten mellem Weibel Scientific og Lockheed Martin er et glimrende eksempel på, at dette kan lade sig gøre,” siger Henrik Lundstein, direktør for Kampflyprogrammet i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Efter Danmarks valg af de nye F-35-kampfly var der bred politisk enighed om at gøre en særlig indsats for at fremme dansk erhvervs muligheder for medproduktion – når nu der ikke var nogen juridiske forpligtelser at hænge sin hat på. Derfor tog daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen og daværende forsvarsminister Peter Christensen i september sidste år med forsvarsindustrien til USA for at tage en god snak med Lockheed Martin og få dem til at forpligte sig til at levere varen – selvom de ikke er forpligtede til det.

Regeringen nedsatte desuden i foråret 2017 et industripartnerskab i samarbejde med Dansk Industri, der samordner og styrker den fælles indsats for at give danske virksomheder gode forudsætninger for at konkurrere om medproduktion af F-35 og åbner døre til andre forretningsmuligheder i USA.

For at støtte op om det politiske initiativ valgte Lockheed Martin i maj i år i Herning sammen med Erhvervsstyrelsen at afholde netværkseventet B2B17, der havde til formål at fremme dansk-amerikansk samarbejde.

Den nye kontrakt mellem Lockheed Martin og Weibel er et resultat af disse initiativer, der har hjulpet den danske ingeniørvirksomhed med at trænge igennem på et marked, der er så stort, at danske producenter som udgangspunkt ikke kan komme i betragtning som leverandør. “

”Vi etablerede B2B17 for at give danske forsvars-, luftfarts- og energivirksomheder mulighed for at indgå i Lockheed Martin globale forsyningskæde og skabe ny forretning. Dagens kontrakt er en vigtig milepæl og den første af forhåbentlig mange succeser for dansk industri i samarbejde med Lockheed Martin,“ siger Jonathan Hoyle, europæisk chef for Lockheed Martin International.

Mens venstrefløjen i Folketinget ikke er udelt begejstrede for valget af F-35, så er Weibels direktør glad for valget.

”De danske politikere og Lockheed Martin har med kampflyvalget åbnet døre for dansk forsvarsindustri på et svært tilgængeligt marked, og den støtte, de har vist industrien har været uvurderlig,” siger administrerende direktør Peder R. Pedersen fra Weibel Scientific og fortsætter:

”Udover mange års bearbejdning af det amerikanske marked er ordren en direkte konsekvens af politikernes store indsats i forbindelse med aftalen om F-35. Ordren cementerer Weibels og Danmarks position som en vigtig samarbejdspartner for det amerikanske forsvar, og vi kan ikke forestille os en stærkere partner end Lockheed Martin.”

Ordren til det amerikanske forsvar, der skal leveres i marts 2019, er på tre sporingsradarer af typen MFTR-2100. Som verdens største leverandør til forsvarsindustrien er Lockheed Martin hovedleverandør på kontrakten og sørger for cybercertificering. Med Weibel som underleverandør skal de to virksomheder sammen levere radarer, der er udviklet og produceret i Allerød, til det amerikanske forsvar. Da Weibel Scientific har insourcet udvikling og produktion til Allerød, skaber ordren nye arbejdspladser i Danmark.

Weibel forventer at kunne sælge 10-20 flere radarer i løbet af de næste 3-5 år.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *