19 folketingsmedlemmer fra Alternativet, Enhedslisten og SF stemte for og 84 folketingsmedlemmer fra de øvrige partier stemte imod, da beslutningsforslag B40 tirsdag kom til afstemning i Folketingssalen. Dermed er vejen banet for at det danske køb af 27 F-35 kampfly kan få den endelige godkendelse i Folketingets finansudvalg på torsdag.

Beslutningsforslaget gik nemlig ud på at pålægge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen at trække det aktstykke tilbage fra finansudvalget, som beder om en bevilling på knap 16,4 mia. kroner til at købe flyene for. Det var der ikke flertal for, og dermed ryger aktstykket tilbage på finansudvalgets dagsorden. Det skulle oprindeligt være behandlet i udvalget torsdag den 30. november, men det udskød Alternativet, Enhedslisten og SF, da de få dage før fremsatte beslutningsforslaget – som altså i dag blev stemt ned ved andenbehandlingen i folketingssalen.

Inden de folkevalgte kunne skride til afstemning, så måtte de konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov dog svare på en byge af spørgsmål fra folketingsmedlemmer fra partierne bag beslutningsforslaget, mens hovedparten af de øvrige folketingsmedlemmer sad med hovederne i deres telefoner eller hyggesnakkede.

Det startede egentlig blot med at Eva Flyvholm (EL) og Holger K. Nielsen (SF) lige ville sige et par sidste ting inden det forudsigelige nederlag. Flyvholm og Nielsens udtalelser fik dog Rasmus Jarlov på talerstolen for at korrigere en række af de oplysninger som Eva Flyvholm og Holger K. Nielsen var kommet med. Og så startede Flyvholm og Nielsen samt blandt andre Josefine Fock (ALT), Christian Juhl (EL), Søren Søndergaard (EL) og Lisbeth Bech Poulsen (SF) et sandt spørgsmåls-bombardement mod Jarlov – mens forsvarsministeren koncentrerede sig om at læse papirer og småspise.

Lisbet Bech Poulsen opfordrede ordførerne bag kampflyindkøbet til at komme på talerstolen og “se danskerne i øjnene”, ligesom hun opfordrede forsvarsministeren til at forklare sig. Det tog han dog ikke videre notits af og få sekunder senere sendte folketingsformand, Pia Kjærsgaard, beslutningsforslaget til afstemning. Det blev stemt ned og nu venter så blot finansudvalgets behandling på torsdag.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *