Når man læser de foreløbige udmeldinger fra Forsvarsministeriet omkring forventningerne til hvor meget de nye F-35 kampfly kommer til at støje, så er det vigtigt at holde tungen lige i munden og nærlæse præcis hvad der står. For ellers kan man let foranlediges til at tro, at det er et enkelt F-35 fly, der larmer mindre end et Eurofighter-fly eller Boeing F/A-18F Super Hornet-fly.

Det er ikke tilfældet. Det er den samlede årlige støjbelastning fra den samlede pulje af F-35 fly, som er mindre end støjbelastningen fra den samlede pulje af fly vi ville have købt, hvis Danmark havde valgt Eurofighter eller Super Hornet. Det fremgår af “Notat 42: KONSEKVENSER AF ØGET STØJBELASTNING“, som blev omdelt til forsvarsforligskredsen den 23. maj 2016 i forbindelse med forhandlingerne forud for typevalget og aftalen om indkøb af 27 F-35 fly den 9. juni 2016.

I notatet står der:

“De allerede gennemførte støjberegninger indikerer, at af de tre kandidater, vil flyvning med F-35 medføre den mindste overskridelse af den vejledende årlige støjbelastning, som indgår i den nuværende miljøgodkendelse, der gælder for F-16 flyene. At F-35 medfører den mindste overskridelse hænger bl.a. sammen med, at størstedelen af uddannelsesflyvningerne gennemføres i USA, ved en fælles (multinational) uddannelsesenhed, hvor Danmark vil have udstationeret en del af de fly, der anskaffes.”

Så fordi i første omgang seks fly og fra 2026 fem fly stationeres på Luke Air Force Base i Arizona, så vil den samlede støjbelastning fra de tilbageværende 21-22 fly være mindre end den havde været med 34 Eurofightere eller 38 Super Hornet-fly, som var det antal fly kampflykontoret kom frem, at Danmark ville have brug for.

Støjbelastningen vil være mindre fordi der vil blive fløjet mindre med færre fly. Men når det enkelte F-35 fly taxier rundt på flyvestationen samt letter og lander, så vil det støje mere end et Eurofighter-fly eller Super Hornet-fly ville gøre.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

21 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *