I dag fortsætter Jyllands-Posten sin “vi skrev ikke om det dengang det ville have nyttet noget, men nu gør vi et forsøg lige inden vedtagelsen af det endelige aktstykke”-dækning af kampflyindkøbet. Og ikke et ondt ord om det. Bare dejligt at se nogen kaste sig over sagen – før eller siden.

Dagens historie tager sit udgangspunkt i at regeringen den 12. maj sidste år ved fremlæggelsen af beslutningsgrundlaget og anbefaling af F-35 som Danmarks nye kampfly, sagde, at de samlede levetidsomkostninger over 30 år ville blive 56,4 mia. kroner. I en rapport i oktober i år skriver Rigsrevisionen så pludselig, at det forventes at koste 66,1 mia. kroner at anskaffe og drifte de 27 fly over 30 år.

Det er naturligvis dybt bekymrende, at det er Rigsrevisionen, der skal gøre, at vi bliver opmærksomme på dette. Og ikke forsvarsministeren. Men det vil han sandsynligvis gøre snart qua det aktstykke, som efter planen skal behandles i Finansudvalget her i november. Det er i hvert fald hvad ministeren tidligere har sagt. Og hvis det fortsat holder stik, så vil det være på finansudvalgets møde torsdag den 23. eller torsdag den 30. november.

Man skal dog være opmærksom på, at det ikke bør komme som den store overraskelse at levetidsomkostningerne stiger. I hvert fald ikke for de politikere og andet godtfolk, som læste typevalgsrapporten, da den blev fremlagt den 12. maj sidste år. Heller ikke for de journalister og andet godtfolk, som måske kun havde tid til at læse faktaarkene fra ministeriet. Heraf fremgår det nemlig, at der et spænd for hvor meget de samlede levetidsomkostninger kan ændre sig. Man opgiver dem til forventede 56,4 mia. kroner, men angiver at de kan svinge mellem 49,5 og 71,5 mia. kroner for F-35’s vedkommende. Det fremgår af et af de faktaark, som udleveres til journalisterne. Et faktaark, som også kan findes på ministeriets hjemmeside.

I typevalgsrapporten fremgår det også tydeligt, at prisen for F-35 kan stige op til 25 procent. Det berettede vi her på sitet om allerede samme dag.

Det giver i øvrigt sig selv, at det er vanskeligt præcist at udregne levetidsomkostningerne over 30 år. Man har gjort et hæderligt forsøg og har siden typevalget kunne dykke endnu længere ned i beregningerne i takt med at man er blevet klogere på behovet for vedligehold og meget mere. Og i takt med at man som køber er blevet lukket mere ind i varmen. Det er desuden vigtigt at holde sig for øje at de 56,4 og 66,1 mia. kroner ikke kun er anskaffelse. Det er også drift i rigtig mange år. Drift, som blandt andet afhænger af et operativt behov om 20 og 25 år, som vi ingen anelse har om i dag.

Hvis man skal skære det ud i pap, så ved vi først om 30 år hvad F-35 ender med at have kostet os. Vi kan godt lave nogle sandsynlighedsberegninger og sjusse os frem til et cirka-beløb.

Det ændrer dog ikke ved at vi skal holde skarpt øje med hvordan det udvikler sig. Min pointe er blot, at vi fra starten har vidst, at levetidsomkostningerne sandsynligvis bliver langt større end de 56,4 mia. kroner.

Hvad bliver konsekvenserne på lang sigt, hvis ikke omkostningerne bliver lavere? Ja, enten at vi ikke har råd til 27 fly – som i forvejen er for lidt. Eller at vi ikke har råd til at bruge dem i så mange timer, som vi planlægger. Den sidste mulighed er selvfølgelig at vi finder de ekstra penge et sted… Hvor det ender? Ja, det vil tiden vise.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

 • Kenneth siger:

  @ Gd

  Jag ber om ursäkt om jag inte håller med dig på vissa punkter. En viss amerikansk president, jag nämner inte hans namn 🙂 men han skulle kalla en del av dina inlägg för “fake news”…

  Du vet mycket väl vad som menas med “norsk matematik” i dessa sammanhang och det vet den samlade världspressen också.

  Och hur du än vrider och vänder på kostnaderna för F-35 kontra Gripen så kommer Gripen ALLTID att vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än de för F-35. Det är bara i din fantasivärld, eller vem du nu företräder – LM kanske? där Gripen blir dyrare.

  “Det svenske flyvevåben er ikke i tvivl om at F-35 nok bliver det vassaste kampfly i regionen, jf. høringen i det svenske forsvarsudvalg.”

  Det finns nog de ibland svenska flygmilitärer som föredrar F-35, konstigt vore det väl annars.

  Men va faen ska vi ha nåt amerikansk skit till outvecklat mög, rent ut sagt, när vi redan har ett av världens mest avancerade redan utprovade plan som fungerar i alla väder och för våra förhållande?

  Och, vad ska Sverige, tillika med Danmark, ha en bombtruck med limiterade färdigheter som inte passar för det vi har användning för – till ofantliga kostnader???

  Släng ditt jävvla F-35 skit så långt som LM:s lögnreklam räcker!

  Tack och lov att vi i Sverige har Gripen – punktum!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *