Når NATO-landet Bulgarien senere i denne måned regner med at udsende “request for proposal” i forbindelse med landets igangværende indkøb af sandsynligvis otte nye kampfly, så vil der ryge en request afsted til Boeings militære fly-division i St. Louis i staten Missouri. Det oplyser Bulgariens forsvarsminister Krasimir Karakachanov til statsradioen BNR.

Oprindeligt var det kun meningen at Bulgarien ville bede Lockheed Martin, Eurofighter og SAAB om tilbud på henholdsvis F-16, Eurofighter og Gripen. Men nu vil Bulgarien altså også gerne høre hvad Boeing kan tilbyde med deres F/A-18E/F Super Hornet.

Forsvarsministeren regner med at Bulgarien senest ved udgangen af juli næste år beslutter sig for hvilket fly skal afløse landets aldrende MiG-29 fly. Handlen forventes at være på omkring 6 mia. danske kroner og bestå af otte fly plus option på yderligere otte fly. Bulgarien har i dag 15 MiG-29 og 12 Sukhoi Su-25 kampfly.

Bulgarien havde faktisk valgt Gripen i april i år. Men en særlig komité i det bulgarske parlament opfordrede regeringen til at lade udbudsprocessen gå om. Derfor blev Gripen-beslutningen trukket tilbage.

Nu prøver man så en gang til og sandsynligvis med hele fire kandidater. Desuden har Bulgarien forhørt sig i Portugal om købet af brugte F-16 fly, ligesom man har spurgt Italien om muligheden for at købe brugte Eurofightere. Så den kan gå mange veje. Men umiddelbart skulle man tro, at Gripen står svagt efter begmanden tidligere i år, og at F-16 står stærkt på grund af nabolandet Rumæniens nylige køb af brugte F-16 fra Portugal samt Polens F-16 køb. Men det kan også være Bulgarien går hen og bliver det første europæiske Super Hornet-land.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

1 Comment for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *