Arabisk interesse for F-35

18. oktober 2017

Når Israel valgte at købe F-35 (eller rettere få den foræret som amerikansk våbenhjælp, red.), så var det blandt andet for at have et avanceret våben, som landets arabiske naboer ikke havde. Men det kan de meget vel få en dag. I hvert fald et eller flere af de arabiske lande. Således går der forlydender om at De Forenede Arabiske Emirater skulle være lune på F-35 og at deres ledere skulle have taget emnet op med USA’s præsident Trump.

De stenrige oliesheiker har tidligere fået brochure for både Rafale, Eurofighter og Super Hornet. Lige nu samler deres opmærksomhed sig omkring Boeings F-16 Strike Eagle, som naboen Saudi-Arabien har allerede og som næsten-naboen Qatar har besluttet at anskaffe sig – sammen med Rafale og Eurofightere.

Men det kunne meget vel være som den ene halvdel af en handel i to faser, hvor anden fase ville være et F-35 indkøb. Det er forlydenderne efter et møde mellem USA’s forsvarsminister James Mattis og Abu Dhabi’s kronprins, der også er vice-øverst kommanderende.

Den aldrende F-15 Strike Eagle er godt igang med sin anden ungdom qua udviklingen af en række avancerede opgraderinger i forbindelse med salg af flyet til Sydkorea, Singapore og Saudi-Arabien samt US Air Force’s moderniserings og opgraderingsprogram. Alt sammen noget, som har gjort flyet mere attraktivt for kunder, der er på udkig efter en kraftfuldt to-motoret air-to-air fighter, der også kan udstyres med krydsermissiler.

De stenrige oliesheiker ser dog angiveligt også i retning af Rusland. Således underskrev Rusland og De Forenede Arabiske Emirater fornylig en aftale om “design, udvikling og levering af et femte generations-kampfly” til leveringen på et tidspunkt efter 2025. Noget der kunne opfattes som støtte og delfinansiering fra emiraterne til Ruslands “lightweight multi-role fighter programme”, som skal kunne afløse ikoniske MIG-29.

Ifølge russiske kilder, så er emiraterne også interesserede i det russiske Sukhoi SU-35 fly. Blandt vestlige analytikere tolkes det mere som et forsøg på at lægge pres på USA for at sikre sig muligheden for at købe F-35.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *