Et af de norske F-35 jagerfly på Luke AFB i USA. Foto: Torbjørn Kjosvold.

Om præcis en måned, den 10. november, vil Norge tage imod sine første tre F-35 Lightning II-kampfly på norsk jord. Det sker på Ørland Air Force Base, som skal huse de i alt 48 norske F-35 fly, som vil blive leveret i de kommende år.

Den første norske F-35’ere rullede ud fra Lockheed Martins fabrik i Fort Worth, Texas i september 2015. Siden har flyene stået på Luke Air Force Base i Arizona sammen med amerikanske og australske F-35’ere, mens piloter og mekanikere har lært flyet at kende. Fornylig rundede de norske piloter 1.000 timer i F-35 og nu er tiden altså kommet til at tage flyet med hjem til Norge.

Norge valgte F-35 i efteråret 2008 og Danmark skulle efter planen have valgt sine fly i foråret 2009. Sådan kom det dog ikke til at gå. Først i 2016 fik vi taget os sammen og valgt. Derfor skal vi først rulle den røde løber ud og tage imod de første danske F-35’ere på Flyvestation Skrydstrup i 2023.

I forbindelse med anskaffelsen af de nye F-35 fly, så bliver de norske kampfly samlet på flyvestation Ørland. I dag er flyene fordelt på to baser – Ørland og Bodø.

Det betyder, at aktivitetsniveauet bliver langt højere, end det er tilfældet i dag. Samtidig er der udsigt til, at støjen fra de nye F-35’ere vil blive oplevet som værende dobbelt så høj som støjen fra de nuværende F-16 fly. Forsvaret har kortlagt det sandsynlige fremtidige støjbillede i området rundt omkring flyvestationen og inddelt området i en rød og en gul zone. I den røde zone er det planen at Forsvaret skal købe de 175 mest støjudsatte boliger. I gul zone skal forsvaret betale for lydisoleringen af omtrent 800 boliger.

Nordmændene regner med at det vil koste 7,7 mia. norske kroner at gøre Ørland klar til at modtage de nye F-35 fly. I det regnestykke indgår udgifterne til nybyggerier som følge af at jagerfly flyttes fra Bodø. Én milliard norske kroner er sat af til foranstaltninger udenfor basen. Resten skal bruges indenfor hegnet.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

13 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *