Ingen skævvridninger indenfor på sygehusområdet

Besparelserne på Rigshospitalet har ikke medført skævvridninger sygehusvæsenet således, at nogle patientgrupper er blevet stillet ringere end ellers. Når det gradvist faldende antal amtspatienter på Rigshospitalet ikke slog igennem i allerede i 2002, er det fordi hospitalet har haft mulighed for at behandle ekstraordinært mange HS-borgere i forhold til tidligere.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 108:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelse fra Tom Freiling, Greve Strand, vedrørende besparelser på Rigshospitalet, herunder hvad ministeren har gjort og vil gøre for at sikre at sundhedsvæsenet ikke bliver skævvredet ved at der kun gives penge til ventelistepatienter, mens flertallet af patienterne, herunder børnene, får forringede vilkår for at skaffe penge til at opfylde regeringens valgløfter".

 

Svar:

Den pulje på 1½ mia. kr., som regeringen i 2002 afsatte til meraktivitet, er ekstra penge i forhold til det niveau, som amterne allerede på daværende tidspunkt havde budgetteret med på sygehusområdet. Ordningen har derfor på ingen måde udløst behov for at fortrænge eller erstatte aktivitet, som amterne i forvejen havde besluttet at gennemføre for 2002.

Der er derfor ikke tale om, at ordningen skulle have skævvredet sygehusvæsenet således, at nogle patientgrupper er blevet stillet ringere end ellers.

Det er desuden amterne selv, der lokalt har prioriteret de behandlingsområder, hvor der særligt har været behov for at øge aktiviteten. Den eneste forudsætning for at få del i midlerne har været, at amterne skulle dokumentere rent faktisk at have øget deres aktivitet, samt dokumentere, at de ekstra midler tilgik de sygehuse m.v., der havde bidraget til meraktiviteten.

Som jeg har redegjort for i et samråd den 9. oktober 2002 om den handlingsplan på Rigshospitalet, der refereres til i spørgsmålet, er planen ikke begrundet i de generelle økonomiske rammer på sygehusområdet, som er aftalt med amterne, eller i 1½ mia. kr. puljen. Baggrunden er ikke mindst, at amterne i disse år generelt vælger at behandle flere af de patienter, som tidligere blev visiteret til Rigshospitalet, i eget regi. Det indebærer, at Rigshospitalet løbende skal tilpasse sit behandlingsudbud og sin kapacitet til en ny efterspørgselssituation.

Når det gradvist faldende antal amtspatienter på Rigshospitalet ikke slog igennem i allerede i 2002, er det fordi hospitalet – via regeringens 1½ mia. kr. pulje – har haft mulighed for at behandle ekstraordinært mange H:S-borgere i forhold til tidligere. I den handlingsplan for 2003, som Rigshospitalet fremlagde i september måned sidste år, er der ikke indregnet en tilsvarende finansieringsmulighed af aktiviteten. Det er begrundet i et generelt forsigtighedsprincip, idet den nye meraktivitetsordning for 2003 på det tidspunkt endnu ikke var faldet endeligt på plads.

Jeg har i starten af januar måned indgået en aftale med amterne, der endeligt fastlægger rammerne for den nye meraktivitetsordning i 2003. Jeg forstår, at H:S på denne baggrund aktuelt er i gang med sammen med hospitalerne nærmere at planlægge udmøntningen af ordningen i H:S.

Jeg skal endelig understrege, at den omlægning på pædagogområdet på Rigshospitalet, som ligger til grund for spørgsmålet, er et resultat af en konkret prioritering inden for Rigshospitalets samlede budget for 2003. Det vil i den forbindelse helt generelt være forkert af mig som minister at deltage i eller blande mig i budgetlægningsprocessen på de enkelte afdelinger eller på de enkelte sygehuse rundt om i landet. Det er spørgsmål, som bedst og mest naturligt hører under de lokale ledelser på afdelingerne og på sygehusene.

Jeg vil endelig minde om, at den finansieringsmodel, der gælder for H:S-samarbejdet, indebærer, at størrelsen af den aktivitet, som H:S overordnet via budgettet har mulighed for at gennemføre, først og fremmest fastlægges af Københavns og Frederiksberg Kommuner. Det gælder også det budget for 2003, som Rigshospitalet arbejder på grundlag af.




Med venlig hilsen Lars Løkke Rasmussen / Claus Bager Jensen

 

 


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00