Om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 1766/92 for så vidt angår beregning af importtold for visse kornarter

Claus Iversen
Dokumentation

Baggrund

Kommissionen har ved KOM (2002) 732 af 11. december 2002 fremsendt forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 1766/92 for så vidt angår beregning af importtold for visse kornarter. Forslaget er oversendt til Rådet 12. december 2002.

I juli gav Rådet (landbrug og fiskeri) Kommissionen mandat til at indlede forhandlinger i henhold til artikel 28 i GATT-aftalen med visse tredjelande om de bundne toldsatser for korn. Kommissionen nåede til enighed med USA og Canada den 12. november 2002 om ændringer af EU’s importsystem for korn.

Rådet traf beslutning om selve aftaleteksterne med henholdsvis USA og Canada, hvilket skete med vedtagelsen af to rådsafgørelser på rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 16.-19. december 2002.

Med Rådets afgørelser er Kommissionen også givet bemyndigelse til midlertidigt at fravige fra Rådets forordning nr. 1766/92 af 30. juni 1992 om den fælles markedsordning for korn således at der under hensyntagen til aftalernes ikrafttrædelse den 1. januar 2003 kunne åbnes importkontingenter for de aftalte mængder af blød hvede (af lav/middelkvalitet), byg og maltbyg. Baggrunden herfor er, at det af praktiske årsager ikke var muligt at ændre Rådets forordning 1766/92 inden den 1. januar 2003 bl.a. fordi en ændring af forordningen kræver udtalelse fra Europa-Parlamentet. Der er endvidere vedtaget gennemførelsesbestemmelserne til Rådets afgørelser ved Kommissions forordninger nr. 2375/2002, 2376/2002, 2377/2002 og 2378/2002 af 27. december 2002.

Forslaget vedrører den egentlige ændring af Rådets forordning nr. 1766/92 af 30. juni 1992 om den fælles markedsordning for korn for så vidt angår beregningen af importtolden. Ændringsforslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 37 og kan vedtages af Rådet med kvalificeret flertal efter høring af Europa-Parlamentet. Efterfølgende vil gennemførelsesbestemmelserne blive tilpasset i overensstemmelserne med ændringen af Rådets forordning nr. 1766/92, idet gennemførelsesbestemmelserne kun har gyldighed indtil 30. juni 2003.

Nærheds- og proportionalitetsprincippet

Forslaget er et led i gennemførelsen af den fælles landbrugspolitik og er derfor i overensstemmelse med nærheds- og proportionalitetsprincippet.

Formål og indhold

Forslaget til ændring af Rådets forordning nr. 1766/92 har til formål at tilpasse forordningen efter at EU’s importregime for korn er blevet revideret. Forslaget indebærer at henvisninger til de kornarter for hvilke, der er fastsat importkontingenter, fjernes fra de hidtidige bestemmelserne om beregning af importtolden, idet disse kornarter nu er underlagt faste toldsatser inden for og uden for importkontingenterne. For de øvrige kornarter forbliver den hidtidige beregning af importtolden den samme.

Artikel 10 i Rådets forordning nr. 1766/92 ændres ved en bestemmelse om, at importtolden for blød hvede af høj kvalitet samt rug, majs og sorghum fastsættes ved en beregning, hvor kornpriserne i USA anvendes som repræsentative udtryk for kornpriserne på verdensmarkedet. En nærmere beregning omregner disse til teoretiske CIF-Rotterdam priser, som sammenlignes med EU’s interventionspris for korn forhøjet med 55 pct. Differencen mellem disse to beløb udgør importtolden, som dog aldrig må overstige toldsatsen i den fælles toldtarif. Importtolden fastsættes periodisk – typisk for en 14-dages periode.

Med forslaget er der udelukkende tale om at fjerne henvisningerne til de kornarter, der er omfattet af importkontingenter (hvede af lav/middel kvalitet og byg). Endvidere er det i forslaget til ændring af artikel 10 angivet hvilke forhold gennemførelsesbestemmelserne navnlig skal fastsætte, men her er der kun tale om en præcisering i forhold til de gældende bestemmelser.

Udtalelser

Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.

Konsekvenser

Forslaget vil ikke have nogen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser.

Høring

§2-udvalget (landbrug) har ikke haft bemærkninger til sagen.

§2-udvalget er i december 2002 blevet hørt mht. forslagene til Rådets afgørelser om aftalerne med USA og Canada. I den forbindelse har Landbrugsraadet anbefalet en vedtagelse af forslaget. Landbrugsraadet har anført, at det er uholdbart at fortsatte med det gældende importsystem, som i lange perioder har resulteret i 0-told for de nævnte kornarter og –kvaliteter. Landbrugsraadet har dog samtidig understreget, at der lægges vægt på, at forslaget gennemføres i forståelse med EU’s vigtigste handelspartnere, så en vedtagelse af forslaget ikke fører til modforanstaltninger, der er specielt rettet mod EU.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Den oprindelige sag har været forelagt Folketingets Europaudvalg (forhandlingsoplæg) den 13. december 2002 i forbindelse med forelæggelse af rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 16.-19. december 2002, jfr. aktuelt notat af 5. december 2002.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00