Screendump fra tv-klip fra Det Hvide Hus.

Finland er i fuld gang med en kampflykonkurrence i stil med den danske og forventer at træffe det endelige valg om fire år. Sådan er situationen i den virkelige verden.

Men i den amerikanske præsident Donald Trumps verden har Finland allerede indgået en aftale med USA om at købe F/A-18E/F Super Hornet-fly. Det fortalte Trump mandag på et fælles pressemøde med Finlands præsident Sauli Niinistö i forbindelse med Niinistö’s besøg i Det Hvide Hus.

“Vores forhold til Finland er meget tæt og vi er altid parat til at hjælpe Finland. En af de ting der sker, er at I køber en stor portion af vores fantastiske F-18 fly fra Boeing,” sagde Trump ved pressemødet, mens Sauli Niinistö så temmelig overrasket – ja, nærmest chokeret ud.

Sauli Niinistö rykkede da også efterfølgende hurtigt ud med en klar afvisning. På Trumps yndlingsmedie Twitter skrev Sauli Niinistö:

“Nyheden om køb af F-18 kampfly er en and.”

I politiske kredse i Helsinki undrede man sig over, at Sauli Niinistö ikke allerede på pressemødet havde afvist Trumps udmelding. Det var han nok for chokeret til. ligesom det nok kræver sin mand at modsige Trump på direkte tv ansigt til ansigt.

Finland har fornylig modtaget svar på sit “request for information” (RFI) fra fem flyproducenter. Det er naturligvis Boeing (F-18), Eurofighter-konsortiet (Eurofighter), Dassault (Rafale), SAAB (Gripen) og Lockheed Martin (F-35). Finland forventes at udsende det egentlige budforespørgsel i starten af 2018. I 2019 er det planen at gennemføre “live tests” af kandidaterne i det kolde finske miljø.

Først i 2021 forventer man at kunne udpege en vinder. Om Trump får ret vil tiden vise. Super Hornet er ikke uden chancer, da Finland i dag har Hornet-fly. F-35 er muligvis for provokerende et valg overfor den russiske nabo. Derfor har de andre fly større chancer end normalt i vestlige kampflykonkurrencer. Mest interessant bliver det at se, om Finland kan give svenske SAAB det Gripen-salg, som de så meget har brug for. Hvis ikke Sverige kan sælge Gripen til Finland, så kan man tvivle på om de overhovedet kan sælge flyet til noget vestligt land.

I øvrigt bemærkelsesværdigt hvordan Trump igen og igen taler varmt for F-18 og enten sviner F-35 til eller ikke nævner flyet i en sammenhæng som denne. Man skulle mene at USA havde større interesse i at få solgt F-35’ere end i at få solgt F-18, når man ser på de mange penge, der er brugt på F-35 udvikling.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

13 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *