Sociale tilbud er rent lotteri

En ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, som har vurderen en række helt ens sager om vanskelige unge og voksne handikappede, har skræmmende konklusioner.
Tina Møller
Nogle timers rådgivning - eller en anbringelse døgnet rundt på institution. En månedlig udgift på 3.000 kroner - eller en regning på 33.508 kroner hver måned. Så store er forskellene i de tilbud, en 16-årig pige med psykiske problemer og hendes familie får, alt efter hvilken kommune der bedømmer sagen.

Den billige kommunes udgifter til børn og unge udgør kun 23 procent af de penge, som den dyre kommune bruger på de samme sager. Og omvendt kunne den dyreste kommune spare en fjerdedel af udgifterne ved bare at placere sig på et gennemsnitligt niveau, viser beregningerne.

»Det er et problem, at kriterierne er så vage og usikre, at det er op til den enkelte kommune at bedømme, hvilken service den enkelte borger skal have«, siger Simon Thorbek, lektor i socialret på Københavns Universitet.

»Der skal være variation, fordi det handler om mennesker. Men med så voldsom variation er børnenes retssikkerhed på spil«, siger rådets formand Klaus Wilmann, som dog ikke vil anbefale strammere regler.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00