F-35 på dansk museum

9. august 2017

En mockup af F-35 ved Danish Airshow i 2010 på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Andreas Krog.

En mockup af F-35 ved Danish Airshow i 2010 på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Andreas Krog.

Vi danske skatteydere får nu muligheden for at studere landets kommende kampfly lidt nærmere. I fire dage i september vil en såkaldt mock up af F-35 nemlig være udstillet på Tøjhusmuseet i København sammen med et F-16 fly. En mock up er en 1:1 træmodel af flyet. Det utrænede øje har ofte svært ved at se, at der ikke er tale om et rigtigt fly.

Det er fra den 2. september til og med den 5. september at F-35’eren vil være udstillet på Tøjhusmuseet sammen med et F-16 fly, som bliver der frem til den 10. september.

Udstillingen suppleres af et foredrag tirsdag den 5. september fra klokken 17 til 20. Under overskriften “Fad & Foredrag: Er den sidste jagerpilot født?” vil
professor i international politik Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet, major og jagerpilot PEL fra Forsvaret og astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU tale om den teknologiske udvikling gennem tre generationer af kampfly de sidste 40 år, fra F-104 til F-16 til F-35 og om fremtidens luftkrig.

PEL var manden, der sammen med et F-16 fly indtil fornylig var udlånt til F-35 programmet.

Foredraget er en del af Tøjhusmuseets koncept med at kombinere foredrag og fadøl. Det betyder, at der med i billetprisen på 90 kroner følger en fadøl.

Hvis ikke man har mulighed for at komme til arrangementet, så bliver det livestreamet og kan efterfølgende ses på Youtube – og formentlig også på et kampflynyhedssite nær dig.

Det er bestemt ikke første gang en F-35 mock up udstilles i Danmark. Det er sket hvert år i adskillige år til Flyvevåbnets Danish Airshow i lige år og på Roskilde Airshow i ulige år. I år er Lockheed Martin og mock up’en ikke tilstede på Roskilde Airshow. I stedet laver man dette arrangement.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Tøjhusmuseet lægger lokaler til udstillingen af et kampfly. Det gjorde man også i 2006. Dengang var det svenske SAAB, der havde lejet Tøjhusmuseet i en uge og gav fri entré, så alle raske drenge i Kongeriget kunne komme og få en tur i den medbragte Gripen-simulator, mens deres fædre kunne læse om hvorfor JAS-39 Gripen ville være det perfekte valg for det danske forsvar. En indsats, der affødte et indslag i TV-Avisen og lidt politiske bølgeskvulp. Det var nemlig et led i svenskernes kampagne i forbindelse med den danske kampflykonkurrence. Og i 2014 havde Eurofighter et telt og en simulator opstillet på Højbro Plads nær Christiansborg og Tøjhusmuseet.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *