Fredag, lørdag og søndag i næste uge bliver der rig lejlighed til at se på fly – både i luften og på jorden – i hovedstadsområdet. Det starter fredag, hvor foreningen Danske Flyvere fejrer sit 100 års jubilæum med et stort arrangement på Kløvermarken på Amager. Her vil mere end 25 fly og helikoptere være udstillet, ligesom der vil være udstillinger om foreningen og dansk luftfarts historie. Kløvermarken vil være omdannet til flyveplads i dagens anledning. Arrangementet løber af stablen fredag den 18. august fra kl. 10 til 16 og omkring kl. 12.20 vil der være en overflyvning af en lang række fly inklusiv F-16 fly. Der er gratis adgang for alle.

Senere fredag åbner Roskilde Airshow med sin særlige tusmørke-flyopvisning, som man lancerede for to år siden. Det er en slags generalprøve, hvor publikum har mulighed for i tusmørkets skær at se nogle af flyene i en mini-opvisning med blandt andet pyroteknik forud for de store flyopvisninger lørdag og søndag.

Roskilde Airshow afvikles hvert andet år i Roskilde Lufthavn og i år er første år efter kampflykonkurrencens afslutning. Det betyder, at absolut ingen af kampflyproducenterne vil være tilstede i år. Ingen F-35 mock-up ved indgangen, ingen F-18 Super Hornets nær tårnet, ingen Eurofighter og Gripen i luften. Ingen kasketter. Ingen keyhangere. Ingen simulatorer. Ingen ambassadører og kampflysælgere. Kun en enkel Eurofighter fra Tyskland på statisk display. Ikke noget Airbus har noget at gøre med.

Men det vidste vi jo. Nu er vi ikke interessante længere. Jo, stadig for Lockheed Martin. Og de har skam ikke glemt os. De laver bare noget andet i år på et andet tidspunkt et andet sted. Mere om det senere i denne uge…

Tager man alligevel derud, så vil jeg især holde øje med Rafale-opvisningen og Super Puma-helikopter opvisningen, samt lægge vejen forbi Tornado’en fra RAF og den danske Seahawk-helikopter. Men derudover er det ikke videre ophidsende for en garvet og til tider gnaven redaktør, der har været på Paris Airshow, Farnborough, Red Flag og meget andet samt besøgt flyvestationer over hele verden (og et enkelt hangarskib) og sågar set Blue Angels. US Navys særlige opvisningshold. Det fedeste airshow ever!

For Hr. og fru Danmark samt deres børn bliver det uden tvivl en fed weekend. Især hvis vejret bliver godt. Med nedlæggelsen af Flyvestation Værløse i 2004 er Roskilde Airshow i dag det eneste større flyshow i Østdanmark. Flyvevåbnets Danish Airshow afvikles som bekendt i lige år på skift på de tre jyske flyvestationer. I 2018 går turen til Aalborg. 2020 i Karup, 2022 i Skrydstrup og 2024 igen i Aalborg – hvis ikke arrangementet ryger i en sparerunde. Det ville godt nok være tåbeligt, når man tænker på pr-værdien for Flyvevåbnet og hele Forsvaret. Men man kan aldrig vide.

Det bliver nok først i 2024 i Aalborg, at vi får de første danske F-35’ere at se til et airshow på dansk jord, medmindre man i 2022 midlertidigt henter en af de første hjem fra Luke AFB i Arizona – eller hvis Norge, Holland, UK, USA, Italien eller Tyrkiet sender et fly forbi. Nordmændene får så mange, så mon ikke de kan sende et par stykker til Danmark en weekend i 2020 eller 2022.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

1 Comment for this entry

 • Fint at Andreas skriver om Roskilde airshow.

  Lad mig lige få jer på sporet i forhold til den slatne artikel Andreas har disket op med.

  Twilight show fredag er ikke en generalprøve. For det første er det ulovligt at prøve noget som helst med publikum på, og hvis Andreas vidste blot en smule om flyvning ville han og også vide det. Nææh twiligt showet er et spektakulært show hvor vi viser både moderne aerobatik, formationsflyvning og vintage fly med pyrotekniske effekter, så vi sætter simpelt hed ild i himlen lige mens solen går ned og publikum kan nyde forfriskninger, mad og stemningen. For de der ikke har været på airshow før er det en fed måde at blive mere sulten på. Og man bliver ikke snydt fredag. RDAF redningshelikopter giver også opvisning, og min sandten om ikke både Schweiziske Super Puma helikopter og franske Rafale fighter giver den gas med flares.

  Andreas har ret, han er til tider gnaven og det fremgår da helt hundrede af hans lille skriv. Jeg tror ikke at publikum på Roskilde airshow er interesserede i hvor mange steder Andreas har været til airshow, og det er da rigtigt at der er meget store kommercielle og militære airshows der kan spændende deltagere.

  I 2015 var vi rigtigt heldige at få besøg af de flyproducenter der ville sælge kampfly. Det kan vi i sagens natur ikke få hver gang, og så får vi noget andet. De fly der deltager fredag flyver naturligvis også lørdag og søndag. Blandt andre er der på pladsen både Eurofighters og C160 Transall fra Tyskland, Hawk T1 og T2 samt Tornado GR4 fra England som skal ses. Finland deltager med en DC3 og da det er Finlands 100 års fødselsdag i år bliver det jo nok fejret i luften også. Vi får besøg fra Jordan igen med Royal Jordanian Falcons display team, og Roskildes egne RVator display team er naturligvis i topform. Harvard gange 3 er flotte kendinge ligesom Spitfire og Mustang displays. Der bliver real dogfight mellem en Yak3 og en Boomerang, det ser man ikke hver dag og vi får RDAF F16 solo display med take off direkte fra Roskilde. Desuden kommer den pensionerede marine helikopter Lynx som tager sin afløser Seahawk med så det danske forsvar er rigtigt godt repræsenteret med live show.

  Det er vi glade for og det er forsvaret også, så airshowet åbnes om lørdagen af vores allesammens forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og om søndagen af Roskildes borgmester Joy Mogensen.

  Der bliver nok at se på, masser af god mad og fantastiske displays fra nær og fjern.

  Så vi byder velkommen til alle, ikke bare hr. og fru Danmark som Andreas ret nedsættende kalder vores dejlige publikum. Drenge og piger, mænd og kvinder, vel mødt der bliver knald på.

  Thomas Haagendal
  Aircraft Booking Manager
  Roskilde Airshow

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *