Den svenske regering og SAAB har trukket Gripen-kampflyet ud af den belgiske kampflykonkurrence, oplyser Forsvarsmaterielverket (FMV).

Flyet opfylder ifølge svenskerne alle de operationelle krav, som belgierne har opstillet i deres “request for government proposal” (RfGP). Men den svenske stat kan ikke imødekomme belgiernes behov for omfattende operationel support, lyder det fra FMV.

“I upphandlingen av ny stridsflygförmåga efterfrågar Belgien också ett långtgående operativt stöd från levererande land vilket förutsätter säkerhetspolitiska ställningstaganden och mandat som regeringen bedömer inte föreligger idag. Sverige och FMV väljer därför att inte besvara den belgiska förfrågan.”

Mon ikke det skal forstås sådan, at det ville kræve et svensk NATO-medlemsskab at opfylde belgiernes langsigtede samarbejdsbehov.

I april trak Boeing deres F/A-18E/F Super Hornet ud af den belgiske konkurrence. Med Gripens exit er der nu kun tre kandidater tilbage. Det er F-35A fra amerikanske Lockheed Martin, Rafale fra franske Dassault og tysk-engelsk-italiensk-spanske Eurofighter med førstnævnte som storfavorit. Belgiens nuværende F-16 fly kan nemlig medbringe B-61 atombomber, som amerikanerne opbevarer i seks lande i Europa inklusiv Belgien. Hvis Belgien fortsat skal have den kapacitet, så er F-35 eneste mulige valg. Belgien købte F-16 tilbage i 1975 sammen med Danmark, Holland og Norge, der alle har valgt F-35. Mens de tre andre lande er partnere i F-35 projektet, så står Belgien udenfor og skal derfor købe F-35A på almindelige “Foreign Military Sale”-vilkår, der er dårligere end de vilkår, man får som partnerland.

Belgien har i dag 54 F-16 fly og kunne godt tænke sig 40 nye fly. Landet er dog kommet frem til, at det kun har råd til 34 fly. Med det antal fly forventer Belgien at kunne have seks fly stående standby til internationale missioner samt have to fly konstant på vagt til afvisningsberedskab.

Juli er i øvrigt tilsyneladende svenskernes favoritmåned, når det kommer til at trække sig ud af kampflykonkurrencer. Det var således den 21. juli, at svenskerne i 2014 trak sig fra den danske konkurrence, da de ikke indleverede svar på den danske informationsanmodning.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

 • Tobias siger:

  Det ser også ud til at der er god chance for at Dassault trækker sig.

  Dassaults CEO har ihvertfald udtalt sig om mon ikke at belgierne har besluttet sig på forhånd.

  https://twitter.com/JoedeBrig/status/885012476085055489

  Så lyder lidt som den danske “konkurrence” efterhåden. F35 er valgt.

 • KimE siger:

  “Mon ikke det skal forstås sådan, at det ville kræve et svensk NATO-medlemsskab at opfylde belgiernes langsigtede samarbejdsbehov.”

  NATO beslutar inte om krig utan det gör medlemsländerna. För varje krig som Sverige ska stödja krävs ett riksdagsbeslut det går inte att avgöra i förväg att Sverige ska ha samma politik som Belgien. Belgien kommer att välja samma som Nederländerna f35 så de kan fortsätta sätta ihop blandade skvadroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *