Lockheed Martin tilbyder nu Canada F-35 som en midlertidig brobygger mellem landets aldrende CF-18 Hornet-fly og landets fremtidige kampfly, som man formentlig vælger om fem år eller senere. Canada har netop behov for et “brobygger-fly” på grund af at landet er kommet i tvivl om hvorvidt F-35 skal være Canadas fremtidige fly. Derfor overvejer man at holde en konkurrence i stil med den danske. Men indtil den er gennemført og vinderflyene leveret, så har man brug for en “gap filler”.

Canada havde faktisk indledt forhandlinger med Boeing om at købe 18 Boeing F/A-18E/F Super Hornet-fly til at fylde hullet ud. Helt oplagt valg set i lyset af at Canada bruger Hornet-fly og en aftale var forventet indgået senere i år. Men den proces løb af sporet i foråret, da Boeing anklagede den canadiske flyproducent Bombardier for at modtage statsstøtte og derigennem være i stand til at sælge sit nye Cserie-regionaljet fly til en kunstig lav pris. Det fik de amerikanske handelsmyndigheder til at indlede en undersøgelse af Bombardier. Det fik dog også den canadiske regering til at stoppe forhandlingerne med Boeing om køb af Super Hornet-flyene. Boeing har afvist at trække klagen tilbage.

At Lockheed Martin nu byder sig til med F-35 er temmelig paradoksalt. Canada var nemlig oprindelig partner i F-35 programmet og stod til at modtage flyene helt uden at have holdt en konkurrence. På samme måde som UK, Italien, Tyrkiet og Australien. Men udsigten til at flyet ville blive meget dyrere end oprindeligt forventet, fik den daværende Harper-regering til at trække i håndbremsen. Derfor har Canada nu gennem flere år overvejet hvad man gør fremadrettet. Holder man fast i F-35 eller kører man en konkurrence? Og bør F-35 deltage i den?

Den nuværende canadiske premierminister Justin Trudeau udtrykte i valgkampen i efteråret 2015 stor utilfredshed med F-35. Trudeau erklærede, at Canada skulle træde ud af F-35 programmet og igangsætte en kampflykonkurrence i stil med den danske – men uden F-35 som deltager. Et budskab som han gentog efter valgsejren. Sidenhen har hans forsvarsminister modereret kritikken og ikke udelukket, at F-35 kunne deltage i en konkurrence. Om Trudeau-regeringen nu er parat til at gå så langt som til at lukke F-35 ind som overgangsløsning indtil Canada får gennemført en konkurrence – som F-35 har en god chance for at vinde – vil tiden vise.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *