Den russiske ambassadør til Danmark, Mikhail Vanin, kom i 2015 med en opsigtsvækkende trussel, der relaterede sig til Danmarks mulige deltagelse i NATO’s ballistiske missilforsvar.

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler. Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning – jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem,« skrev ambassadør Mikhail Vanin i et læserbrev i Berlingske.

Truslen kom på trods af at Danmark også flere gange har slået fast, at NATO’s missilforsvar ikke rettet mod Rusland.

I dag har piben fået en helt anden lyd.

“Det giver ingen mening at gentage disse trusler,” sagde Mikhail Vanin, da nytkampfly.dk mødte ambassadøren på Folkemødet på Bornholm. Her deltog han i en debat om Nordstream-gasledningen – ikke i debatterne om forsvarsforlig og eventuel dansk deltagelse i NATO’s ballistiske missilforsvar. Det afholdt dog ikke nytkampfly.dk fra lige at fange ambassadøren efter Nordstream-debatten.

Om Danmarks deltagelse sagde han:

“Vi har hele tiden været imod denne udvikoing. Vi er nødt til at gå i en anden retning,” sagde ambassadøren, der havde svært ved at se Iran som den store trussel mod Vesten.

“Forsøg at forklare mig hvorfor Iran er en trussel mod Europa?” spurgte ambassadør Vanin retorisk.

Iran fyrede i sidste uge ballistiske missiler afsted mod militante styrker i Syrien. Ifølge iranske medier var der tale om Zolfaqar-missiler, der har en rækkevidde på op til 700 km. Det var første gang Iran brugte “mid-range” missiler operationelt siden afslutningen af krigen mod Irak i 1988.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • Anders Eriksen siger:

  Kære ambassadør Mikhail Vanin:

  Det er svært at putte “trolden” tilbage i æsken, når den først er sluppet ud…
  Jeg tror, og håber danskerne forholder sig til det de ser der sker i Rusland, og naboerne, og reagerer derefter – – Beklager
  Med venlig hilsen
  Anders Eriksen

 • Nicolai siger:

  Hvad hjernen er fyldt med, flyder munden over med.
  Når det så er sagt er det mindste lige så vigtigt at kigge på Russernes adfærd, hvis ikke vigtigere. F. Eks. Annektering af andre staters territorium, jævnligt krænkelse af andre staters luftrum, og hacking /spionage af andre staters offentlige institutioner.

 • birds siger:

  It’s truly very complicated in this busy life to listen news on TV, therefore I only use internet for that purpose,
  and take the latest information.

 • Christian Beier siger:

  Rusland er altid fuld af fup.

  Det han sagde dengang passer stadig.
  Og Danmark og resten af NATO er stadig et mål for kernevåben, og har været det lige siden Sovjet/Rusland havde mulighed for at anvende dem i større stil.

  Folk der tror at vi ikke er mål lever i en drøm.

  Hvad sådan et bæst så laver på Bornholm aner jeg ikke, for mig svare han vel til at have besøg af Cecil_von_Renthe-Fink.

  Og at man sågar bare lader snakken gå om det, Danmark burde for længst have sagt nej.

  Vedr. Kernevåben var man i Rusland i 1995 meget overbevist om at man var under angreb, og var reelt klar til at angribe.
  Mon man skulle til at rette alle mål til, næppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *