Debat

S: Markant forskel på skatteudspil

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Niels Rasmussen
Folketingskandidat (S), Skjern-kredsen
Formand for Teknik og Miljø i Egvad kommune

Regeringspartierne med Dansk Folkeparti som bisidder er omsider nået til enighed om, hvordan valgløftet om skattelettelse skal udmøntes.

Der bliver 125 kr. mere til kassedamen og små 500 kr. til direktøren. Hvem der skal finansiere lettelserne er regeringen ikke så ivrige med at fortælle. Det bliver nemlig godt gemt ind i sætningen : ”Det finansieres ved en ”lidt” lavere vækst i kommuner og amter”.

Hvad betyder regeringens skatteforslag for kommunerne og deres borgere?

Finansieringen af skattelettelsen svarer til, at kommuner og amter må sætte skatten op med mindst 0,5%. Men da der er skattestop, er der kun et sted at hente pengene – nemlig ved endnu engang at forringe servicen på kommunale kerneområder som børnepasning, folkeskolen, sundhed og ældreomsorg.

Nu forholder sig blot således, at frit valg ikke gør det billigere for kommunerne. Tværtimod har ”frit valg” foreløbig kostet kommunerne 500 millioner kroner, som ellers kun være brugt mere hensigtsmæssigt til at give borgerne en bedre service.

Niels Rasmussen
Folketingskandidat (S), byrådsmedlem

Alternativet til serviceforringelser kunne naturligvis være at øge brugerbetalingen endnu engang – men, hvor er skattelettelsen så henne?

Frit valg, kommuner
Regeringen har formentlig allerede svaret parat til kommunerne, hvordan de skal løse det – og det lyder : ”I skal bare indføre noget mere frit valg – så løser det sig”.

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, anser det som sædvanlig ikke for noget problem for kommunerne – det er vel fortsat blot fantasien hos kommunalbestyrelsesmedlemmerne der mangler?

Nu forholder sig blot således, at frit valg ikke gør det billigere for kommunerne. Tværtimod har ”frit valg” foreløbig kostet kommunerne 500 millioner kroner, som ellers kun være brugt mere hensigtsmæssigt til at give borgerne en bedre service.

I øvrigt bliver frit valg yderst sjældent til et frit valg for borgerne, men udelukkede et frit valg for virksomhederne til at byde på kommunale opgaver. Desuden er til dato flere eksempler på, at servicen ikke nødvendigvis bliver bedre og billigere af at udlicitere. Tænk bare på ISS, Farum og højaktuelle Arriva – alle eksempler på at de borgerliges ideologiske udlicitering ikke gavner borgerne.

S fuld-finansierer
Socialdemokraternes skatteudspil er noget anderledes og er fuldt finansieret fra dag ét – og det - uden at der vil ske serviceforringelser i kommuner og amter.

Samtidig vil børnefamilierne blive tilgodeset med et loft over daginstitutionspriser på 1000 kr. og pensionister med små indtægter, vil få noget mere til rådighed i form af højere pensionstillæg.

Regningen skal naturligvis betales, men vi socialdemokrater er heller ikke blege for at pege på, hvem der skal betale. Det skal naturligvis de, der har bedst råd:

  • Store indtjeninger i form af olie- og gasindvinding skal beskattes hårdere end den bliver i dag, ligesom de multinationale selskaber skal bidrage noget mere til samfundshusholdningen.

  • Der skal luges kraftigt ud i de skjulte skattefordele nogle erhverv har.

  • Der skal sættes loft over hvor meget der kan trækkes fra på pensionsindbetalinger.

  • Der skal sættes en stopper for den uretfærdige udhulning af ejendomsskatter der er sket i forbindelse med den nuværende regerings skattestop.

    Denne omlægning af skatter vil give langt langt de fleste danskere en mærkbar skattelettelse på betydelig større beløb end det regeringens udspil kan præstere.

  • Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


    0:000:00