Her gik I, kære læsere, sikkert og troede, at fidgetspinnere, Nokia 3310 og brun var det nye sort. Men nej. Det er missiler og arrangementer om missiler – det samme sted med nogenlunde de samme mennesker som oplægsholdere og deltagere.

Som omtalt tidligere, så afholder Atlantsammenslutningen i morgen et arrangement om NATO’s missilforsvar og hvilken strategisk effekt Danmark vil opnå ved at deltage. Det løber af stablen i det store Auditorium på Forsvarsakademiet på Svanemøllen Kaserne og blandt oplægsholderne er orlogskaptajn Peter Sønderkjøge-Hansen fra Center for Maritime Operationer og Teknologi på Forsvarsakademiet. Meget naturligt, da han nok er en af dem herhjemme, der ved mest om det her. Arrangementet er det andet i Atlantsammenslutningens lille temarække om NATO BMD. Ved det første var Peter Sønderkjøge-Hansen også en af oplægsholderne.

Fem dage senere, onsdag den 7. juni, afholder Center for Militære Studier en heldagskonference under overskriften “Dansk forsvar i en brydningstid”. Missilforsvaret står ikke direkte nævnt i programmet, men mon ikke det bliver nævnt, når der eksempelvis skal diskuteres “Hvad bør Danmark bidrage med – hvor skal vi lægge tyngde, og hvad skal vi prioritere?” og når der skal tales om “Hvad er de centrale udfordringer i forhold til forsvarets materiel, og hvilke konsekvenser og løsninger tegner der sig – både nu og i fremtiden?”

Syv dage senere, onsdag den 14. juni, er det så Det Krigsvidenskabelige selskab, der ved et arrangement i samme auditorium “stiller skarpt på missilprogrammer og disses rolle i global sikkerhedspolitik herunder udviklingen af våbnet som henholdsvis defensivt og offensivt værktøj i Nordkorea og Iran.”

Den ene af de to oplægsholdere er naturligvis Peter Sønderkjøge-Hansen og den anden er den fra Twitter så kendte Major Karsten Marrup fra Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet.

De to oplæg vil blandt andet komme ind på Nordkoreas og Irans ballistiske missilprogrammer – Hvad er status på programmerne? Hvad er forskellen på russiske Iskander- og Kalibr-missiler? Og hvordan imødegår NATO og Danmark de mulige missiltrusler? Det bliver helt sikkert interessant.

Hvis man efter arrangementet onsdag eller i løbet af torsdagen drager til Bornholm, så vil man som omtalt i et tidligere indlæg torsdag eftermiddag og aften kunne se Weibels bud på en radar til de danske fregatters deltagelse i NATO BMD, samt deltage i to arrangementer under overskrifterne “Hvordan håndterer Danmark bedst truslen fra Rusland?” og “Danmarks NATO-forpligtelser i lyset af det kommende topmøde”, hvor man stiller spørgsmålet “Hvordan påvirker NATO-samarbejdet og -topmødet det kommende forsvarsforlig?”. To arrangementer, hvor missilforsvaret uden tvivl bliver nævnt.

Fredag er der så en debat om emnet arrangeret af radarproducenten Weibel. Og senere samme dag er der adskillige debatter om det kommende forsvarsforlig. Her bliver det interessant at se om de danske politikere er lige interesseret i det her, som det akademiske miljø og forsvarsindustrien er.

Den 19. maj afholdte Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) en konference om NATO, hvor missilforsvaret var på dagsordenen og dette interessante skriv blev præsenteret.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

 • Simon Petersen siger:

  Det er jo tydeligvis dét de unge vil have 😉

  Arrangementet i fredags ved Atlantsammenslutningen var ret godt, omend lidt overordnet.

  Hvis læserne har på siden har mulighed for at deltage i Det Krigsvidenskabelige Selskabs arrangement den 14/6, så vil jeg klart anbefale det. Jeg er overbevist om, at det bliver rigtig godt – det er i hvert fald to gode talere, der står for det.
  Jeg er desværre selv forhindret, men da turen går til San Diego overlever jeg jo nok ;-p

  Policy paperet fra DIIS synes jeg er rigtig godt – særlig synes jeg at anbefalingerne omkring forholdet til Rusland er fornuftige!

 • Simon Petersen siger:

  Dette afsnit af Droner og Kanoner er virkelig værd at lytte til:

  Dilemma om missilforsvar: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/droner-og-kanoner-38#!/

 • Christian Beier siger:

  Nordkorea og Iran vil på intet tidspunkt være en reel trusel.
  Nordkorea har overhovedet ingen interrese i Europa.
  Og Iran er mest fokuseret på Israel og Saudia Arabien.

  Så de to lande har reelt ikke tid til os.

  Men vi bør investere massivt i forsvaret.
  Vil mene 40-45 mia pr. år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *